Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Granola-kokosowa

Granola kokosowa

Ulubiona mieszanka śniadaniowa Amerykanów. Granola podobna jest do muesli, ale ma bardziej sypką konsystencję, co bardzo mi odpowiada. Oprócz oczywistej kombinacji z jogurtem i owocami, granola świetna jest jako deser: posypujemy nią mus jabłkowy lub krótko podduszone śliwki i deser gotowy!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 20

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2/3 szklanki jasnego miodu
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki brązowego cukru
4 szklanki zwykłych płatków owsianych
szklanka grubo startego kokosa
szklanka płatków migdałowych
1/2 szklanki białego sezamu
1/2 szklanki łuskanego słonecznika

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
W małym garnuszku podgrzewamy miód, olej i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, kokos, płatki migdałowe, sezam i słonecznik, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Wlewamy mieszankę miodowo-olejowo-cukrową i starannie mieszamy.
Wysypujemy wszystko na dużą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 1/2 godziny (30 minut), kilka razy mieszając, żeby granola prażyła się równomiernie.
Gotową granolę studzimy i wsypujemy do hermetycznie zamykanego pojemnika.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024