W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granola (czyli rodzaj muesli)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Granola (czyli rodzaj muesli)

Domowe muesli! W klasycznej wersji do tej mieszanki ziaren dodaje się (przed prażeniem) jeszcze rodzynki lub suszone owoce, ja jednak wolę bez, bo z rodzynkami granola za bardzo rozmięka, robi się lepka. Wolę do miski z mlekiem i granolą dodać świeże owoce.

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 1/2 kg

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów nerkowca (cashew)
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g obranych pestek dyni
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g białego sezamu
  • cynamon lub wanilia
  • 50 g płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Granola (czyli rodzaj muesli) - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Migdały i orzechy grubo siekamy.
Mieszamy w dużej misce migdały, orzechy, płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik i sezam. Dodajemy cynamon lub wanilię do smaku.
Miód mieszamy z olejem i dolewamy 100 ml wrzątku. Starannie mieszamy i wlewamy do płatków z dodatkami. Mieszamy, aż płatki wchłoną cały płyn.
Rozsypujemy mieszankę na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na jakieś 40 minut. Co jakiś czas mieszamy, żeby mieszanka prażyła się równomiernie.
Gotową - czyli złotą i chrupiącą - granolę studzimy, po czym wsypujemy do hermetycznie zamykanego pojemnika.
Podajemy z mlekiem lub jogurtem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Granola (czyli rodzaj muesli): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Granola (czyli rodzaj muesli) przepisy:

  • Uniwersalna słodka posypka Uniwersalna słodka posypka
    Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!
  • Śliwki z kruszonką
    Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).
  • Granola kokosowa
    Ulubiona mieszanka śniadaniowa Amerykanów. Granola podobna jest do muesli, ale ma bardziej sypką konsystencję, co bardzo mi odpowiada. Oprócz oczywistej kombinacji z jogurtem i owocami, granola świetna jest jako deser: posypujemy nią mus jabłkowy lub krótko podduszone śliwki i deser gotowy!
  • Kruche owsiane ciasteczka Kruche owsiane ciasteczka
    Niesłychanie proste ciasteczka - w miarę sprawne dzieci są w stanie zrobić je zupełnie same. Gorzej potem ze sprzątaniem, ale to już zupełnie inna sprawa...
  • Ciastka z płatków kukurydzianych
    Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: