Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Granola-czyli-rodzaj-muesli

Granola (czyli rodzaj muesli)

Domowe muesli! W klasycznej wersji do tej mieszanki ziaren dodaje się (przed prażeniem) jeszcze rodzynki lub suszone owoce, ja jednak wolę bez, bo z rodzynkami granola za bardzo rozmięka, robi się lepka. Wolę do miski z mlekiem i granolą dodać świeże owoce.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 1/2 kg

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g migdałów
50 g orzechów nerkowca (cashew)
300 g płatków owsianych
100 g obranych pestek dyni
100 g ziaren słonecznika
50 g białego sezamu
cynamon lub wanilia
50 g płynnego miodu
4 łyżki oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Migdały i orzechy grubo siekamy.
Mieszamy w dużej misce migdały, orzechy, płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik i sezam. Dodajemy cynamon lub wanilię do smaku.
Miód mieszamy z olejem i dolewamy 100 ml wrzątku. Starannie mieszamy i wlewamy do płatków z dodatkami. Mieszamy, aż płatki wchłoną cały płyn.
Rozsypujemy mieszankę na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na jakieś 40 minut. Co jakiś czas mieszamy, żeby mieszanka prażyła się równomiernie.
Gotową - czyli złotą i chrupiącą - granolę studzimy, po czym wsypujemy do hermetycznie zamykanego pojemnika.
Podajemy z mlekiem lub jogurtem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024