Doskonale uniwersalny przepis - ganache używamy jako polewę do ciasta, jako krem do tortu, jako masę w czekoladowym mazurku. Po podgrzaniu - mamy świetny, wytrawny czekoladowy sos.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: na 1 tort
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ganache - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, pilnując, żeby nie wykipiała. Wrzącą śmietanką zalewamy czekoladę i zostawiamy w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, mieszamy ganache na gładką masę. Czekamy, aż wystygnie, po czym oziębiamy w lodówce. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ganache: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna