Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ganache
Ganache
Doskonale uniwersalny przepis - ganache używamy jako polewę do ciasta, jako krem do tortu, jako masę w czekoladowym mazurku. Po podgrzaniu - mamy świetny, wytrawny czekoladowy sos.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: na 1 tort
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, pilnując, żeby nie wykipiała. Wrzącą śmietanką zalewamy czekoladę i zostawiamy w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, mieszamy ganache na gładką masę. Czekamy, aż wystygnie, po czym oziębiamy w lodówce. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024