Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ganache

Ganache

Doskonale uniwersalny przepis - ganache używamy jako polewę do ciasta, jako krem do tortu, jako masę w czekoladowym mazurku. Po podgrzaniu - mamy świetny, wytrawny czekoladowy sos.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: na 1 tort

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Śmietankę wlewamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, pilnując, żeby nie wykipiała. Wrzącą śmietanką zalewamy czekoladę i zostawiamy w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, mieszamy ganache na gładką masę. Czekamy, aż wystygnie, po czym oziębiamy w lodówce. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024