W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duńskie jabłka z boczkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Duńskie jabłka z boczkiem

Wprawdzie "Dania jest więzieniem", jak mawiał sfrustrowany duński książę, ale wieprzowinę mają tam doskonałą. Jabłka z boczkiem to przykład szybkiego, podnoszącego na duchu dania, które świetnie rozgrzewa w typowe dla Danii wietrzne jesienne dni. To jedno z ulubionych dań moich dzieci.

Kraj pochodzenia: Dania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 kg czerwonych jabłek
  • 2 łyżki cukru

Duńskie jabłka z boczkiem - Opis przyrządzania:

Boczek kroimy w plastry o grubości mniej więcej 3 mm (najlepiej poprosić o to rzeźnika, u którego kupujemy mięso), odcinając skórę i wycinając chrząstki.
Jabłka myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy jeszcze na pół, tak żeby mieć ósemki.
2 duże i ciężkie patelnie stawiamy na ogniu. Wkładamy plastry boczku i smażymy, aż puszczą tłuszcz. Kiedy zbierze się tego tłuszczu już sporo, odlewamy go do miseczki - dzięki temu boczek będzie się wysmażał na chrupko.
Rumiany i chrupiący boczek przekładamy na jedną patelnię, zaś na drugą wlewamy z powrotem tłuszcz od smażenia. Wkładamy jabłka i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Kiedy będą już przyrumienione z obu stron, posypujemy je cukrem i na chwilę przykrywamy pokrywką. Zwiększamy ogień i dosmażamy jabłka na rumiano, pozwalając, żeby cukier nieco się skarmelizował.
Posypujemy jabłka sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i podajemy z plastrami boczku.
Duńczycy mają skłonność do podawania wielu rzeczy na kromkach chleba, w formie kanapek, i takie jabłka też się do tego nadają.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Duńskie jabłka z boczkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: