Jeszcze nie próbowałam - w domu tylko ja jadam musztardę - ale wygląda ciekawie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorsz z musztardową skórką - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy starte ziemniaki na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie odciskamy w ściereczce, po czym rozkładamy cienką warstwą, żeby ziemniaki dobrze obeschły. Dymki obieramy z przywiędłych liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy ziemniaki i dymkę i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż zaczną się rumienić, czyli jakiś kwadrans. Zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę i chrzan, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza myjemy i osuszamy, układamy w sporym naczyniu do zapiekania. Solimy, a na wierzchu rozkładamy przyprawione ziemniaki. Dokoła wlewamy wino i wstawiamy rybkę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy z sałatą i jakąś jarzynką - może brukselką?
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorsz z musztardową skórką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska