W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dorsz z grzybami po chińsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Dorsz z grzybami po chińsku

Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebulki dymki
  • 6 świeżych grzybów shiitake
  • kawałek imbiru o długości 5 cm
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki + 2 łyżki (do panierowania ryby) gładkiej mączki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka wytrawnego sherry
  • 4 grube filety z dorsza

Dorsz z grzybami po chińsku - Opis przyrządzania:

Dymkę obieramy z przywiędłych zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i kroimy po skosie w plasterki Grzyby myjemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków. Kapelusze kroimy w plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w długie cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy imbir i smażymy przez minutę. Dodajemy grzyby i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty, mieszając, po czym wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.
W rondelku mieszamy ocet, 2 łyżeczki mączki kukurydzianej, cukier, keczup, sos sojowy i sherry, po czym dolewamy płyn grzybowo-imbirowy wraz z grzybami. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy sól do smaku.
Dorsza myjemy i osuszamy, pozbawiając przy okazji ewentualnie pozostałych ości, solimy. Obtaczamy kawałki ryby w reszcie mączki kukurydzianej.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy rybę i smażymy po 3-5 minut (w zależności od grubości filetów) z każdej strony - ryba nie ma się zarumienić, ale musi być usmażona "na wskroś".
Przekładamy rybę na 4 talerze, polewamy sosem grzybowym i posypujemy dymką. Do tego ryż lub - lepiej - ryżowy makaron.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Dorsz z grzybami po chińsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Dorsz z grzybami po chińsku przepisy:

  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
  • Chiński sos cytrynowy
    Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Domowy budyń z jabłkami (wersja luksusowa)
    No jest to luksusowy deser, co tu kryć... Ale domowy budyń - z żółtkami, śmietanką, prawdziwą wanilią - jest wart grzechu. Do tego jabłka lekko podprawione calvadosem, mmm...


Podziel się linkiem:




Komentarze: