Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowe-muffins-w-wersji-walentynkowej

Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)

Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 20 babeczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g jasnobrązowego cukru
50 g dobrego ciemnego kakao
100 g masła
150 ml mleka
2 jajka
225 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
kolorowe lukry i posypki itp.

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 formy do małych mufinek wykładamy papierowymi foremkami - nie ma potrzeby smarowania masłem, ale dobrze jest włożyć po 2 foremki do każdego zagłębienia, wówczas po upieczeniu tę zewnętrzną zdejmujemy.
Cukier, kakao, masło i mleko wkładamy do garnuszka i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Zdejmujemy z ognia i wbijamy jajka, po czym bardzo dokładnie mieszamy.
Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy masę czekoladową i szybko, acz stanowczo, mieszamy na jednolite ciasto - będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
Wlewamy po 2 łyżki ciasta do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Upieczone babeczki powinny być wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
Babeczki wyjmujemy z pieca i przekładamy na metalową kratkę. Kiedy wystygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy i ozdabiamy stosownie do okoliczności.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024