Świetne danie na letnie przyjęcia - bardzo łatwe, niedrogie (no cóż, kryzys jest) i łatwe do podzielenia między głodnych gości.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Curry z fistaszkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę - jak na gulasz.
100 g fistaszków wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie drobny proszek.
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Cebule obieramy i też drobno siekamy.
Z wyszorowanych limetek wyciskamy sok.
Kolendrę myjemy, osuszamy, odkładamy kilka gałązek do ozdoby, a resztę drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy, mieszając, aż zrobi się przezroczysta. Dodajemy mięso i smażymy, acz zacznie się rumienić. Dodajemy curry i sok z limetek i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Dodajemy fistaszki, zarówno zmielone, jak i całe, imbir, siekaną kolendrę i mleko kokosowe. Zagotowujemy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy przez godzinę - aż mięso będzie miękkie.
Gotowe curry posypujemy całymi listkami kolendry i podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Curry z fistaszkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna