Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-fistaszkami

Curry z fistaszkami

Świetne danie na letnie przyjęcia - bardzo łatwe, niedrogie (no cóż, kryzys jest) i łatwe do podzielenia między głodnych gości.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg wieprzowej karkówki
150 g solonych fistaszków
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
2 cebule
2 limetki
pęczek świeżej kolendry
olej z orzeszków ziemnych
4 łyżki tajskiego curry (ze słoika lub torebki)
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę - jak na gulasz.
100 g fistaszków wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie drobny proszek.
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Cebule obieramy i też drobno siekamy.
Z wyszorowanych limetek wyciskamy sok.
Kolendrę myjemy, osuszamy, odkładamy kilka gałązek do ozdoby, a resztę drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy, mieszając, aż zrobi się przezroczysta. Dodajemy mięso i smażymy, acz zacznie się rumienić. Dodajemy curry i sok z limetek i smażymy jeszcze chwilę, mieszając.
Dodajemy fistaszki, zarówno zmielone, jak i całe, imbir, siekaną kolendrę i mleko kokosowe. Zagotowujemy, mieszając, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy przez godzinę - aż mięso będzie miękkie.
Gotowe curry posypujemy całymi listkami kolendry i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024