Wiosenna sałata z plasterkami mocno przyprawionej smażonej polędwicy. Doskonały (i błyskawiczny) lunch.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepła sałatka z wołową polędwicą - Opis przyrządzania:
Rzodkiewkom obrywamy listki i wąsy. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z zielonym groszkiem i rozkładamy na 4 talerze. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu - nie na proszek, ale raczej na grube okruchy. Polędwicę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien. Kroimy w poprzek włókien na 2 steki i obtaczamy w kruszonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wkładamy steki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, po czym odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszamy kwaśną śmietanę z musztardą i sokiem z połowy limetki (drugą limetkę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy w ćwiartki). Solimy do smaku. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i układamy na rzodkiewkach z groszkiem. Lekko solimy i polewamy sosem. Posypujemy kiełkami zielonego groszku i natychmiast podajemy z ćwiartkami limetki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Ciepła sałatka z wołową polędwicą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |