W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałatka z wołową polędwicą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Ciepła sałatka z wołową polędwicą

Wiosenna sałata z plasterkami mocno przyprawionej smażonej polędwicy. Doskonały (i błyskawiczny) lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pÄ™czek rzodkiewek
  • 1/4 kg (250 g) Å›wieżego zielonego groszku
  • Å‚yżka ziaren czarnego pieprzu
  • 400 g polÄ™dwicy woÅ‚owej
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml kwaÅ›nej Å›mietany
  • Å‚yżka gruboziarnistej musztardy
  • 2 limetki
  • paczka kieÅ‚ków zielonego groszku

Ciepła sałatka z wołową polędwicą - Opis przyrządzania:

Rzodkiewkom obrywamy listki i wąsy. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z zielonym groszkiem i rozkładamy na 4 talerze. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu - nie na proszek, ale raczej na grube okruchy. Polędwicę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien. Kroimy w poprzek włókien na 2 steki i obtaczamy w kruszonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wkładamy steki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, po czym odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszamy kwaśną śmietanę z musztardą i sokiem z połowy limetki (drugą limetkę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy w ćwiartki). Solimy do smaku. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i układamy na rzodkiewkach z groszkiem. Lekko solimy i polewamy sosem. Posypujemy kiełkami zielonego groszku i natychmiast podajemy z ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Ciepła sałatka z wołową polędwicą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciepła sałatka z wołową polędwicą przepisy:

  • Tajska saÅ‚atka z woÅ‚owinÄ…
    Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.
  • Jeszcze jedno ceviche, wytrawne
    Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.
  • WÄ™gorz z cytrynÄ… i groszkiem
    Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.
  • NaleÅ›niki ryżowe z krewetkami NaleÅ›niki ryżowe z krewetkami
    Tajskie naleśniki ryżowe (spring rolls) podajemy na zimno, z sosem do maczania. Mają delikatny i świeży smak - w tym przepisie głównymi składnikami są warzywa i krewetki.
  • Krem z zielonego groszku
    Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: