Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-wolowa-poledwica

Ciepła sałatka z wołową polędwicą

Wiosenna sałata z plasterkami mocno przyprawionej smażonej polędwicy. Doskonały (i błyskawiczny) lunch.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek rzodkiewek
1/4 kg (250 g) świeżego zielonego groszku
łyżka ziaren czarnego pieprzu
400 g polędwicy wołowej
oliwa z oliwek
200 ml kwaśnej śmietany
łyżka gruboziarnistej musztardy
2 limetki
paczka kiełków zielonego groszku

Opis przyrządzania:
Rzodkiewkom obrywamy listki i wąsy. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z zielonym groszkiem i rozkładamy na 4 talerze. Ziarna pieprzu roztłukujemy w moździerzu - nie na proszek, ale raczej na grube okruchy. Polędwicę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien. Kroimy w poprzek włókien na 2 steki i obtaczamy w kruszonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wkładamy steki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, po czym odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mieszamy kwaśną śmietanę z musztardą i sokiem z połowy limetki (drugą limetkę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy w ćwiartki). Solimy do smaku. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki i układamy na rzodkiewkach z groszkiem. Lekko solimy i polewamy sosem. Posypujemy kiełkami zielonego groszku i natychmiast podajemy z ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024