Szalenie delikatne - niestety także przy robieniu - ciasteczka, ze względu na swój kształt nazywane we Francji "dachówkami" (tuiles). Subtelne i eleganckie, nadają się na każda większą okazję: jako pogryzka do drinków czy szampana, jako ozdoba przystawek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około12 sztuk
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cieniutkie parmezanowe ciasteczka - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Blachę wykładamy specjalną silikonową matą do pieczenia delikatnych ciasteczek.
Mikserem ubijamy na gładką masę oliwę, mąkę i białko.
Dodajemy starty parmezan i ubijamy jeszcze przez minutÄ™.
Zachowując duże odstępy, kładziemy na blasze porcje ciasta o objętości mniej więcej łyżeczki do kawy. Dużą, maczaną w zimnej wodzie łyżką rozprowadzamy ciasto na spore, możliwie cienkie kółka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 8 minut lub do chwili, gdy będą złociste. W tym czasie wyjmujemy z szuflady wałek do ciasta lub znajdujemy kilka pustych butelek.
Kiedy ciasteczka będą upieczone, szybko, acz delikatnie, zdejmujemy je z blachy szeroką szpatułką i kładziemy na wałku lub butelkach (położonych na boku) - ciasteczka będą miękkie i przyjmą wygięty kształt. Kiedy wystygną i stwardnieją, zdejmujemy je z wałka lub butelek.
Pieczemy resztę ciastek w ten sam sposób.
Podajemy do drinków lub małych porcji pasztetu z wątróbek lub łososia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cieniutkie parmezanowe ciasteczka: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |