W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cieniutkie parmezanowe ciasteczka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Cieniutkie parmezanowe ciasteczka

Szalenie delikatne - niestety także przy robieniu - ciasteczka, ze względu na swój kształt nazywane we Francji "dachówkami" (tuiles). Subtelne i eleganckie, nadają się na każda większą okazję: jako pogryzka do drinków czy szampana, jako ozdoba przystawek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około12 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 50 g mąki
  • surowe białko
  • 150 g drobno startego parmezanu

Cieniutkie parmezanowe ciasteczka - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Blachę wykładamy specjalną silikonową matą do pieczenia delikatnych ciasteczek.
Mikserem ubijamy na gładką masę oliwę, mąkę i białko.
Dodajemy starty parmezan i ubijamy jeszcze przez minutę.
Zachowując duże odstępy, kładziemy na blasze porcje ciasta o objętości mniej więcej łyżeczki do kawy. Dużą, maczaną w zimnej wodzie łyżką rozprowadzamy ciasto na spore, możliwie cienkie kółka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 8 minut lub do chwili, gdy będą złociste. W tym czasie wyjmujemy z szuflady wałek do ciasta lub znajdujemy kilka pustych butelek.
Kiedy ciasteczka będą upieczone, szybko, acz delikatnie, zdejmujemy je z blachy szeroką szpatułką i kładziemy na wałku lub butelkach (położonych na boku) - ciasteczka będą miękkie i przyjmą wygięty kształt. Kiedy wystygną i stwardnieją, zdejmujemy je z wałka lub butelek.
Pieczemy resztę ciastek w ten sam sposób.
Podajemy do drinków lub małych porcji pasztetu z wątróbek lub łososia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cieniutkie parmezanowe ciasteczka: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Cieniutkie parmezanowe ciasteczka przepisy:

  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Szalotkowa tarte Tatin z orzechowym ciastem
    Oryginalna tarta cebulowa robiona na tej samej zasadzie, co słynne ciasto z jabłkami. Naprawdę smaczna (jeśli się lubi cebulę, rzecz jasna) i pięknie się prezentuje.
  • Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna
    Ten deser zdecydowanie robi wrażenie - wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... Biała puchata beza doskonale spełniała ten warunek, a egzotyczne owoce na wierzchu musiały wyglądać szczególnie kusząco dla obywatelki ZSRR.
  • Ptysie serowe
    Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.


Podziel się linkiem:




Komentarze: