W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami

Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 jajek prosto od kury
  • świeża trufla o wadze co najmniej 25 g
  • 2 szczodre łyżki masła

Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami - Opis przyrządzania:

Co najmniej 24 godziny przed podaniem tego nieprzyzwoicie luksusowego dania wkładamy jajka do dostatecznie dużego słoja i dokładamy naszą truflę, omiecioną z piasku szczoteczką. Słoik hermetycznie zamykamy i wstawiamy do lodówki - zapach trufli przeniknie przez skorupki i będziemy mieli w gotowym daniu ciut więcej cennego aromatu.
Tuż przed przyrządzeniem dania wyjmujemy jajka z lodówki.
Truflę drobno siekamy, odkładamy łyżeczkę do posypania gotowej jajecznicy.
Wbijamy jajka do miski, dodajemy resztę trufli, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Masło kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do masy jajecznej.
Patelnię stawiamy na małym ogniu i wlewamy na nią masę z jajek. Gotujemy powolutku, cały czas mieszając - no ten raz można się trochę poświęcić - aż powstanie gładka, kremowa masa. Do mieszania najlepiej nadaje się drewniany widelec...
Jajecznicę przekładamy na bardzo piękne, ogrzane talerze, posypujemy resztą trufli i odrobina pieprzu i natychmiast podajemy. Z grzankami z masłem i szampanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami przepisy:

  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
  • Tort orzechowy
    Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.
  • Ciasto ptysiowe
    Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
  • Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes)
    Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.
  • Krem brulee z kawowym karmelem
    Oryginalne podejście do "spalonego" kremu. Karmel z potłuczonymi ziarenkami kawy ma przyjemnie chropowatą konsystencję, zaś gładki krem pod spodem ma smak kawowo-waniliowy.


Podziel się linkiem:




Komentarze: