Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Absolutna-ekstrawagancja-czyli-jajecznica-z-truflami

Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami

Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 jajek prosto od kury
świeża trufla o wadze co najmniej 25 g
2 szczodre łyżki masła

Opis przyrządzania:
Co najmniej 24 godziny przed podaniem tego nieprzyzwoicie luksusowego dania wkładamy jajka do dostatecznie dużego słoja i dokładamy naszą truflę, omiecioną z piasku szczoteczką. Słoik hermetycznie zamykamy i wstawiamy do lodówki - zapach trufli przeniknie przez skorupki i będziemy mieli w gotowym daniu ciut więcej cennego aromatu.
Tuż przed przyrządzeniem dania wyjmujemy jajka z lodówki.
Truflę drobno siekamy, odkładamy łyżeczkę do posypania gotowej jajecznicy.
Wbijamy jajka do miski, dodajemy resztę trufli, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Masło kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do masy jajecznej.
Patelnię stawiamy na małym ogniu i wlewamy na nią masę z jajek. Gotujemy powolutku, cały czas mieszając - no ten raz można się trochę poświęcić - aż powstanie gładka, kremowa masa. Do mieszania najlepiej nadaje się drewniany widelec...
Jajecznicę przekładamy na bardzo piękne, ogrzane talerze, posypujemy resztą trufli i odrobina pieprzu i natychmiast podajemy. Z grzankami z masłem i szampanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024