Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.
Przepis na Ciasto na focaccię lub pizzę >>
Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (Lemon curd czyli pasta cytrynowa) lub z marakui (Pasta z marakui), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.
Przepis na Kokosowe tarteletki >>
Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.
Przepis na Garam masala z Kaszmiru >>
Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.
Przepis na Kruche ciasto ze śmietaną >>
Polentę (włoską kaszę kukurydzianą) gotujemy na gęsto i zostawiamy do zastygnięcia. Zimną możemy pokroić na kawałki i grillować, czy to na patelni, czy na węglowym ruszcie. Możemy ją też odsmażyć na złoto na oliwie lub maśle. Świetna do rozmaitych gulaszy i grzybów (mmm, smażone prawdziwki...).
Przepis na Polenta do grillowania lub odsmażania >>
Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.
Przepis na Pasta pomarańczowa (orange curd) >>
Pełne charakteru, dość sztywne w konsystencji, ciasto do wszelkich słonych tart i babeczek.
Przepis na Kruche ciasto pełnoziarniste >>
Łatwe i szybkie ciasto, doskonałe na pierożki z dowolnym nadzieniem. Upieczone ciasto najlepsze jest tego samego dnia.
Przepis na Kruche ciasto z twarożkiem >>
Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.
Przepis na Przyprawa do shoarmy >>
Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.
Przepis na Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |