W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto półkruche

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Ciasto półkruche

Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.

Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie

Liczba porcji: duża blacha

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) mÄ…ki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masÅ‚a
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-4 Å‚yżki gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany

Ciasto półkruche - Opis przyrządzania:

Makę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Oczywiście możemy też zagnieść ciasto w malakserze lub robocie kuchennym: wsypujemy mąkę, cukier i proszek, dodajemy masło w kawałkach. Miksujemy, aż zaczną powstawać grudki, po czym dodajemy jajka. Miksujemy i dodajemy po trochu śmietanę. Gdy ciasto zacznie tworzyć kulę, wyjmujemy je i formujemy w gruby placek. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki (choć nie jest to konieczne i jeśli naprawdę musimy ciasto upiec natychmiast, to OK). Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto półkruche: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto półkruche przepisy:

  • Kruche ciasto cynamonowe
    Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.
  • Kruche ciasto z żółtkami (sÅ‚odkie)
    Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.
  • Ciasto na makaron
    Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.
  • Kruche ciasto ze Å›mietanÄ…
    Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.
  • Szafranowe ciasto na makaron
    Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2017-09-22 22:38:08
To zależy, co chcesz z tego zrobić. To jest przepis podstawowy, więc trudno określić, do czego kto chciałby go wykorzystać (szarlotka, pierożki, placek ze śliwkami...). Zasadniczo ciasto półkruche pieczemy w temperaturze 180-200 stopni, do zrumienienia.
Moja ocena: brak oceny

Krakers, 2017-09-22 12:52:36
Przepis bardzo prosty co za tym idzie wykonanie ale w jakiej piec temperaturze i jak długo?
Moja ocena: brak oceny

Natalka, 2016-12-23 7:56:24
A może do pasztecików krucho-drożdżowe?
Moja ocena: 5

Magda, 2016-12-23 7:30:43
Ja w tym roku wypróbuje to ciasto bez pudru i zrobię paszteciki z pieczarkami na święta zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Moja ocena: brak oceny

goska, 2016-02-01 8:18:49
ciasto super ja robie w duzej misce mieszadlami - mikserem. ciasto jest lepkie wiec daje na duza blache porcjami lyzka, smaruje rece maka i gniote na placek na blaszce- dwie trzecie ciasta. na to podsypuje bulka tarta - klade mus z jablek, do ciasta daje dwa zolktka i dwa jajka, z bialek dwoch ktore zostaja robie beze - wykladam na jablka. reszte ciasta robie waleczki w pALCACH I ROZKLADAM NA BEZE . PIEKE W TEMP 170 STOPNI OKOLO 1 GODZ, NAJPIERW GORA DOL A PO POL GODZINY SAM DOL PIEKARNIAKA SMACZNEGO
Moja ocena: brak oceny

natalka, 2015-03-12 8:40:20
Kingo, to jest przepis podstawowy - czas i sposób pieczenia zależy od tego, co z tym ciastem zrobimy (patrz ostatnie zdanie). Ale obiecuję, że wkrótce wpiszę przepis na moją domową szarlotkę :), na tym właśnie cieście! Pozdrawiam i ja
Moja ocena: 5

kinga, 2015-02-27 16:45:31
Witam.Prosze podac czas i temperature pieczenia.Pozdrawiam.
Moja ocena: brak oceny

Ola, 2012-11-25 11:44:45
No i takiego własnie przepisu szukałam, dzięki wielkie - mogę zabrac sie teraz do robienia szarlotki PA!
Moja ocena: brak oceny

ciotka balbina, 2012-08-09 16:16:01
ciasto przepyszne
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2012-06-23 23:21:13
Po pierwsze: nikogo do niczego nie namawiam. Jeśli coś nie halo, jest masa innych portali. Po drugie: czy zauważyła, że jest to przepis PODSTAWOWY? Jak mogę radzić, co z tym zrobić, jeśli nie chce się zajrzeć w konkretne przepisy? Trzeba umieć czytać. Z taką agresją nawet nie chce mi się dalej polemizować... Co za ludzie dzisiaj.
Moja ocena: 5

Kasia, 2012-06-23 19:08:25
jak można dodawać połowę przepisu i namawać kogoś do upieczenia ciasta???GDZIE CZAS PIECZENIA?GDZIE TEMPERATURA?
Moja ocena: 1

fallusmajoris, 2011-03-31 21:01:55
ciasto pycha! ;D
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2011-01-11 18:03:50
Sam - słusznie, bez kruszonki ani rusz! Świetny przepis
Moja ocena: 5

Sam, 2010-12-31 22:13:20
Proponuję dodać przepis na kruszonkę: 200 gr mąki 100 gr cukru pudru 100 gr masła Mąkę wymieszać z cukrem, masło stopić w rondelku doprowadzić do stanu wrzenia, gorące masło wlać do mąki zagnieść.Mając taką krusonkę całość ciasta można zużyć do wyłożenia blachy a wierzch posypać kruszonką. Pycha!!!!!!!!!
Moja ocena: brak oceny

Bakin, 2009-10-01 17:56:09
Chyba w każdym kraju mąkę kupuje się w sklepie , no nie? Ty lepiej się przyznaj ,że nie wiesz jak w tym kraju mąka się nazywa ;D
Moja ocena: 5

Kasia z TG, 2009-09-26 17:23:03
A ja nie umiec ciasta zrobic :P
Moja ocena: brak oceny