W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szafranowe ciasto na makaron

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Szafranowe ciasto na makaron

Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża szczypta nitek szafranu
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki "00" plus więcej do zagniatania i wałkowania

Szafranowe ciasto na makaron - Opis przyrządzania:

Szafran kruszymy w moździerzu. Dodajemy jajka i rozbełtujemy widelcem.
Na stół lub stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy w kopczyk. W środku kopczyka robimy zagłębienie i wlewamy doń szafranowe jajka. Mieszamy widelcem, zagarniając wypływające jajka, aż powstaną grudki.
Zagniatamy ciasto rękoma, podsypując niedużą ilością mąki - zagniatamy, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, co jakiś czas oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Dobrze zagniecione ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Szafranowe ciasto na makaron: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szafranowe ciasto na makaron przepisy:

  • Ciasto na makaron
    Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.
  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
  • Ciasto półkruche
    Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.


Podziel się linkiem:




Komentarze: