W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto ze śmietaną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto ze śmietaną

Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 kg

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) mąki
  • 200 g zimnego masła
  • torebka cukru waniliowego
  • 250 ml (ćwierć litra) gęstej kwaśnej śmietany

Kruche ciasto ze śmietaną - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub stół kuchenny. Dodajemy szczyptę soli.
Masło kroimy w małe kawałki, rozkładamy na mące, po czym dużym nożem zaczynamy siekać mąkę wraz z masłem, aż zaczną się tworzyć drobne grudki (jak kruszonka). Dodajemy cukier waniliowy i siekamy dalej. Kiedy masło zacznie łączyć się z mąką, dodajemy po trochu śmietanę i zagniatamy na jednolite, dość sztywne ciasto.
Zawijamy ciasto w kawałek plastikowej folii, spłaszczamy na gruby krążek i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kruche ciasto ze śmietaną: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kruche ciasto ze śmietaną przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: