W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Biszkopt z masłem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Biszkopt z masłem

Jedna z wielu wersji biszkoptu - nieco cięższa, niż z samych jajek z cukrem i mąką, ale bardzo smaczna. Taki biszkopt może być podstawą wszelkich tortów na wszelkie okazje.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tort (12 porcji)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 90 g masła plus trochę do smarowania
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt z masłem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Masło (te 90 g) wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, zdejmujemy z ognia. Do żaroodpornej miski wbijamy 5 całych jajek i 2 żółtka. Dodajemy cukier i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością gorącej wody - miska nie może swoim dnem dotykać powierzchni wody. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i ubijamy jajka (ręcznym mikserem), aż cukier się rozpuści, masa będzie puszysta i mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy, aż masa ostygnie. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Po łyżce, cały czas ubijając, dodajemy mąkę do masy jajecznej. Na koniec po trochu dolewamy rozpuszczone masło. Doskonale wymieszaną masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut - ale sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy jest w środku upieczone. Jeśli ciasto nazbyt się z wierzchu przypieka, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zdejmujemy obręcz tortownicy i kroimy ciasto poziomo na 3 krążki. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Biszkopt z masłem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Biszkopt z masłem przepisy:

  • Biszkopt klasyczny Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...




Podziel się linkiem:


Komentarze: