W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto z żółtkami (słodkie)

Kruche ciasto na bogato - masło, żółtka, cukier... Pyszne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta średniej wielkości

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 85 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 surowe żółtka

Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy do malaksera.
Zimne masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, wraz ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier.
Miksujemy (najlepiej pulsacyjnie), aż mąka połączy się z masłem i będzie przypominać tartą bułkę (mniej więcej).
Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać duże grudki.
Ciasto wysypujemy na stół kuchenny i szybko zagniatamy rękoma.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem (pieczemy, jak każde kruche ciasto, w 200-220 stopniach).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kruche ciasto z żółtkami (słodkie): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) przepisy:

  • Kruche ciasto ze śmietaną
    Kolejne kruche ciasto, tym razem z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Używam go najczęściej do robienia rurek, nawijając paski rozwałkowanego ciasta na specjalne metalowe tubki. Można z niego też zrobić, rzecz jasna, tartę lub małe babeczki.
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Kruche ciasto waniliowe
    Słodkie, ale i lekko słonawe jednocześnie, pachnące świeżym masłem i wanilią, wypieczone na złoto ciasto... Zdecydowanie nie na codzień (ach, to masło, cukier, żółtka...), ale doskonałe od święta.
  • Kruche ciasto z wanilią
    Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.
  • Kruche ciasto z parmezanem
    Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.


Podziel się linkiem:




Komentarze: