Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-polkruche

Ciasto półkruche

Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie

Liczba porcji: duża blacha

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) mąki
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 jajka
1 żółtko
2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Makę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Oczywiście możemy też zagnieść ciasto w malakserze lub robocie kuchennym: wsypujemy mąkę, cukier i proszek, dodajemy masło w kawałkach. Miksujemy, aż zaczną powstawać grudki, po czym dodajemy jajka. Miksujemy i dodajemy po trochu śmietanę. Gdy ciasto zacznie tworzyć kulę, wyjmujemy je i formujemy w gruby placek. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki (choć nie jest to konieczne i jeśli naprawdę musimy ciasto upiec natychmiast, to OK). Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2017