W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Granita

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Granita

OrzeźwiajÄ…cy wÅ‚oski deser z zamrożonego syropu owocowego lub kawowego. CzÄ™sto dodaje siÄ™ trochÄ™ alkoholu, dziÄ™ki czemu poprawia siÄ™ konsystencja granity. JeÅ›li chodzi o wykonanie, to szkoÅ‚y sÄ… różne: niektóre przepisy nakazujÄ… mieszać syrop podczas zamarażania, po to, by uniknąć powstawania dużych krysztaÅ‚ów lodu; inne znów mieszania zabraniajÄ…, gdyż granita, jak sama nazwa wskazuje, powinna mieć granulowatÄ… konsystencjÄ™.

Granita weszÅ‚a na kulinarnÄ… arenÄ™ w XIX wieku, dziÄ™ki paryskiej kawiarni Tortoni, prowadzonej przez WÅ‚ochów.

Deser podajemy w maÅ‚ych szklaneczkach lub kieliszkach, także miÄ™dzy daniami podczas szczególnie wytwornych i wystawnych bankietów.