W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Granita

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Granita

Orzeźwiający włoski deser z zamrożonego syropu owocowego lub kawowego. Często dodaje się trochę alkoholu, dzięki czemu poprawia się konsystencja granity. Jeśli chodzi o wykonanie, to szkoły są różne: niektóre przepisy nakazują mieszać syrop podczas zamarażania, po to, by uniknąć powstawania dużych kryształów lodu; inne znów mieszania zabraniają, gdyż granita, jak sama nazwa wskazuje, powinna mieć granulowatą konsystencję.

Granita weszła na kulinarną arenę w XIX wieku, dzięki paryskiej kawiarni Tortoni, prowadzonej przez Włochów.

Deser podajemy w małych szklaneczkach lub kieliszkach, także między daniami podczas szczególnie wytwornych i wystawnych bankietów.