OrzeźwiajÄ…cy wÅ‚oski deser z zamrożonego syropu owocowego lub kawowego. CzÄ™sto dodaje siÄ™ trochÄ™ alkoholu, dziÄ™ki czemu poprawia siÄ™ konsystencja granity. JeÅ›li chodzi o wykonanie, to szkoÅ‚y sÄ… różne: niektóre przepisy nakazujÄ… mieszać syrop podczas zamarażania, po to, by uniknąć powstawania dużych krysztaÅ‚ów lodu; inne znów mieszania zabraniajÄ…, gdyż granita, jak sama nazwa wskazuje, powinna mieć granulowatÄ… konsystencjÄ™.
Granita weszÅ‚a na kulinarnÄ… arenÄ™ w XIX wieku, dziÄ™ki paryskiej kawiarni Tortoni, prowadzonej przez WÅ‚ochów.
Deser podajemy w maÅ‚ych szklaneczkach lub kieliszkach, także miÄ™dzy daniami podczas szczególnie wytwornych i wystawnych bankietów.
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |