Pożywna zupa, wywodząca się z kuchni marokańskiej. Bulgur (bulghur, boulghour), kurczak, cytryna, pomidor - same dobre rzeczy, zaś dodatek cynamonu i spora ilość natki nadają temu daniu przynajmniej pozory autentyczności (a w każdym razie niecodzienny smak).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z kurczaka z bulgurem - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 2 litry zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i zdejmujemy powstałą pianę.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Dodajemy do kurczaka.
Czosnek obieramy i dodajemy do rosołu.
Cebule obieramy i kroimy pionowo na ósemki, dodajemy do zupy.
Pomidor myjemy, kroimy na pół i dodajemy do zupy.
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i siekamy, 3/4 dodajemy do zupy, a resztÄ™ zostawiamy do posypania "na wydaniu".
Do zupy dodajemy jeszcze cynamon i trochę soli, po czym gotujemy przez 3 kwadranse, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane skrzydełka wyjmujemy z zupy, lekko studzimy, po czym oddzielamy mięso od kości. Z zupy wyławiamy skórkę z pomidora i cynamon.
Do zupy wsypujemy bulgur i gotujemy jeszcze z 10-15 minut, aż będzie miękki.
Mięso z kurczaka wkładamy z powrotem do zupy, chwilę zagrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy w ogrzanych talerzach. Przed podaniem posypujemy resztą natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zupa z kurczaka z bulgurem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |