Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.
Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa kokosowa z krabem - Opis przyrzÄ…dzania:
Makaron wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Listki limetki myjemy, osuszamy i kroimy w możliwie jak najcieńsze paseczki. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i nasiona, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobniutką kostkę. Ostre papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Fasolce przycinamy końce, płuczemy i kroimy w kawałki o długości 2 cm. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy imbir, listki limetkowe i czerwoną paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy fasolkę i gotujemy kolejne 5 minut. W czasie, gdy zupa się gotuje, na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wsypujemy sezam i smażymy na złoto na sporym ogniu, cały czas mieszając, jakąś minutę. Dodajemy dobrze osączone mięso kraba i podgrzewamy, delikatnie mieszając, aż będzie gorące (2-3 minuty). Dzielimy makaron między 4 ogrzane talerze. Nalewamy zupę, na środku kładziemy mięso z kraba, po czym posypujemy wszystko plasterkami ostrych papryczek i listkami kolendry. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa kokosowa z krabem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna