W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa kokosowa z krabem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa kokosowa z krabem

Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.

Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g azjatyckiego makaronu jajecznego
  • kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
  • 4 listki limetki
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 małe ostre czerwone papryczki
  • 200 g cienkiej zielonej fasolki szparagowej
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 400 g gotowanego mięsa z kraba (może być z puszki)
  • garść listków świeżej kolendry

Zupa kokosowa z krabem - Opis przyrządzania:

Makaron wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Listki limetki myjemy, osuszamy i kroimy w możliwie jak najcieńsze paseczki. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i nasiona, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobniutką kostkę. Ostre papryczki myjemy i kroimy w plasterki. Fasolce przycinamy końce, płuczemy i kroimy w kawałki o długości 2 cm. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy imbir, listki limetkowe i czerwoną paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy fasolkę i gotujemy kolejne 5 minut. W czasie, gdy zupa się gotuje, na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wsypujemy sezam i smażymy na złoto na sporym ogniu, cały czas mieszając, jakąś minutę. Dodajemy dobrze osączone mięso kraba i podgrzewamy, delikatnie mieszając, aż będzie gorące (2-3 minuty). Dzielimy makaron między 4 ogrzane talerze. Nalewamy zupę, na środku kładziemy mięso z kraba, po czym posypujemy wszystko plasterkami ostrych papryczek i listkami kolendry. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zupa kokosowa z krabem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: