Bardzo smaczne niedzielne danie z indyczych piersi, grzybów i śmietany. Idealnie do tego pasuje piure z ziemniaków i jakaś odmiana duszonej marchewki. Jeśli nie chce nam się akurat gotować ziemniaków, pieczemy w piecyku kilka grzanek z bułki i podajemy do indyka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zraziki z indyka w sosie szałwiowym - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie kotleciki. Wkładamy do miski, wlewamy wino i 4 łyżki oliwy. Szałwię płuczemy i osuszamy, obrywamy listki. Zostawiamy kilka do dekoracji, resztę drobno siekamy. Połowę posiekanych listków dodajemy do mięsa. Solimy, pieprzymy (pardon) i starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Grzyby przebieramy i szybko płuczemy w zimnej wodzie, po czym starannie osączamy. Mięso odcedzamy z marynaty (którą zachowujemy). Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na gorącą kładziemy porcjami indycze kotleciki i smażymy na rumiano z obu stron. Na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i smażymy przez kilka minut, aż zaczną się rumienić - solimy. Kiedy wszystkie kotleciki będą usmażone, wkładamy je na patelnię (przedtem sukcesywnie zdejmowaliśmy usmażone i rumiane kawałki), wlewamy gin, podgrzewamy i podpalamy. Kiedy alkohol się wypali, wlewamy marynatę i gotujemy na dużym ogniu, aż sos sie trochę zredukuje. Wlewamy śmietankę, dodajemy grzyby i resztę siekanej szałwi. Podgrzewamy wszystko razem, mieszając. Przekładamy danie na ogrzany półmisek i ozdabiamy całymi listkami szałwi.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zraziki z indyka w sosie szałwiowym: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |