W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żółte curry z dyni i cieciorki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Żółte curry z dyni i cieciorki

Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dyni o pomarańczowym miąższu
  • 2 cebule
  • 3 kawałki trawy cytrynowej
  • olej słonecznikowy
  • 3 łyżki żółtej pasty curry (gotowej)
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • łyżka nasion żółtej gorczycy
  • szklanka (1/4 litra) wywaru warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • puszka grochu włoskiego (cieciorki)
  • 2 limetki
  • mały pęczek świeżej kolendry

Żółte curry z dyni i cieciorki - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy w kawałki, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Trawę cytrynową przycinamy i obieramy z wierzchnich, zdrewniałych części. Środek trawy miażdżymy ciężkim nożem lub tłuczkiem do mięsa.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy cebulę, trawę cytrynową, pastę curry, kardamon i gorczycę. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez jakieś 3 minuty.
Dodajemy dynię i smażymy chwilę, mieszając.
Wlewamy wywar warzywny i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy osączony groch włoski i gotujemy curry na małym ogniu przez 10 minut, a konkretnie do momentu, kiedy dynia będzie miękka, ale nie zacznie się rozpadać.
Doprawiamy curry do smaku solą i sokiem z jednej limetki.
Drugą limetkę kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
Curry podajemy posypane kolendrą, z ćwiartkami limetki do wyciskania. No i, oczywiście, z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Żółte curry z dyni i cieciorki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: