Solidna górska zapiekanka z kartofli, doskonała na "po nartach". Jeśli wolimy dania bezmięsne, po prostu nie dodajemy salami.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki po szwajcarsku z serami - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i wkładamy do garnka. Wsypujemy kminek i łyżeczkę soli. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą i gotujemy, aż nóż łatwo da się wbić w ziemniak - zwykle trwa to około 20 minut, ale nigdy nic nie wiadomo, gdyż zależy to od odmiany. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ementaler i gruyere ścieramy na grubej tarce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do zapiekania - nalepiej kamionkową - smarujemy masłem. Dno posypujemy czosnkiem, a na nim kładziemy plasterki cebuli. Na cebuli kładziemy ziemniaki, przetykając je plasterkami salami i przesypując tartym serem. Kremówkę i kwaśną śmietanę mieszamy razem. Solimy, dodajemy łyżkę listków tymianku, trochę tartej gałki i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy na ziemniaki. Wstawiamy formę do piekarnika na pół godziny (30 minut) - wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Podajemy z zieloną sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ziemniaki po szwajcarsku z serami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |