W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki po szwajcarsku z serami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Ziemniaki po szwajcarsku z serami

Solidna górska zapiekanka z kartofli, doskonała na "po nartach". Jeśli wolimy dania bezmięsne, po prostu nie dodajemy salami.

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg zwartych ziemniaków
  • Å‚yżeczka kminku
  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 100 g ementalera
  • 100 g gruyera
  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 10 plasterków dobrego salami
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 200 ml gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • Å›wieży tymianek
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Ziemniaki po szwajcarsku z serami - Opis przyrzÄ…dzania:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i wkładamy do garnka. Wsypujemy kminek i łyżeczkę soli. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą i gotujemy, aż nóż łatwo da się wbić w ziemniak - zwykle trwa to około 20 minut, ale nigdy nic nie wiadomo, gdyż zależy to od odmiany. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ementaler i gruyere ścieramy na grubej tarce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do zapiekania - nalepiej kamionkową - smarujemy masłem. Dno posypujemy czosnkiem, a na nim kładziemy plasterki cebuli. Na cebuli kładziemy ziemniaki, przetykając je plasterkami salami i przesypując tartym serem. Kremówkę i kwaśną śmietanę mieszamy razem. Solimy, dodajemy łyżkę listków tymianku, trochę tartej gałki i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy na ziemniaki. Wstawiamy formę do piekarnika na pół godziny (30 minut) - wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Podajemy z zieloną sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Ziemniaki po szwajcarsku z serami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki po szwajcarsku z serami przepisy:

  • Ziemniaki z gruyerem
    Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
  • Ziemniaki smażone z szynkÄ…
    Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.
  • Tartiflette Tartiflette
    Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
  • Caponata z ziemniakami
    Północna wersja caponaty z ziemniakami zamiast bakłażanów - świetny dodatek do białego mięsa.
  • Niemiecka saÅ‚atka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: