No, zdrowe to specjalnie nie jest... Ale dobre! Zresztą w maśle ziemniaki tylko dusimy, a przed podaniem cały tłuszcz odsączamy. Świetne do pieczonego rostbefu.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki duszone w maśle (fondant) - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości półtora centymetra. Okrągłą foremką o średnicy 4 cm wycinamy z plastrów ziemniaków kółka. W głębokiej, dużej patelni roztapiamy klarowane masło. Kiedy jest gorące, dodajemy ziemniaczane kółka. Podgrzewamy, aż masło zacznie lekko bąbelkować. W takim stanie utrzymujemy zawartość patelni przez godzinę. Po tym czasie ziemniaki będą już miękkie i maślane, ale ich kolor zależy od tego, na ile masło się rozgrzało. Jeżeli więc chcemy mieć ziemniaki bardziej rumiane, pod koniec gotowania podnosimy temperaturę masła. Pilnujemy, żeby nie przesadzić. Gotowe ziemniaczki odsączamy starannie z masła, solimy i natychmiast podajemy. To znaczy - jeśli już je wyciągnęliśmy z patelni, to podajemy natychmiast, ale dopóki siedzą sobie w lekko bąbelkującym maśle, możemy spokojnie je tam zostawić, nawet jeśli mamy jakąś kuchenną katastrofę i coś się opóźnia.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ziemniaki duszone w maśle (fondant): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |