W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu - Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy, przycinamy z obu końców i kroimy w cienkie plasterki.
Jabłko myjemy, kroimy bez obierania w ćwiartki, po czym wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki.
Rzodkiewki lub rzepki myjemy i osuszamy, odcinamy zielone listki. Jeśli mamy rzepki, to cienko je obieramy, po czym kroimy w plasterki. Rzodkiewkom jedynie odcinamy "wąsy", po czym kroimy w plasterki.
Roszponkę lub szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i osączamy.
CzerwonÄ… cebulÄ™ obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
WÅ‚oskie orzechy grubo siekamy.
W dużej misce ukręcamy sos: obrany ząbek czosnku rozgniatamy z odrobiną soli. Dodajemy 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy wszystko na jednolity sos, po czym dodajemy trochę pieprzu i kilka listków bazylii, umytych i pokrojonych w paski.
Do miski wrzucamy cukinię, jabłko, rzodkiewki (lub rzepki), roszponkę (lub szpinak), cebulę i orzechy. Mieszamy starannie, żeby wszystkie warzywa i owoce wymieszały się z sosem.
Przekładamy surówkę do 4 miseczek i podajemy niezwłocznie (żeby witaminy nie uciekały) na stół.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |