Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zapiekanka z zielonych warzyw - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W sporym rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Mąka nie powinna się zarumienić. Po trochu dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos. "Bąbelkujemy" sos przez 2-3 minuty, po czym zestawiamy z ognia. Dodajemy parmezan i musztardę, starannie mieszamy. Brokuły myjemy w zimnej wodzie i osączamy. Z kapusty wycinamy głąb. Liście kroimy w paski szerokości 2 cm i płuczemy. Szpinak przebieramy, odrywamy grubsze łodyżki, a liście bardzo starannie płuczemy kilka razy w dużej ilości zimnej wody. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy brokuły. Po 2 minutach wrzucamy kapustę, a po kolejnych 2 - szpinak. Po minucie warzywa odcedzamy na dużym sicie lub durszlaku, dobrze osączając z resztek wody. Warzywa mieszamy z sosem serowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do sporego naczynia do zapiekania i posypujemy z wierzchu tartym gruyerem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut do pół godziny. wierzch zapiekanki powinien się ładnie zarumienić.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zapiekanka z zielonych warzyw: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |