W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekanka z zielonych warzyw

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekanka z zielonych warzyw

Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 450 ml (prawie 1/2 litra) mleka
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 300 g różyczek brokułów
  • 300 g włoskiej kapusty
  • 500 g (1/2 kg) liści świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g tartego gruyera

Zapiekanka z zielonych warzyw - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W sporym rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Mąka nie powinna się zarumienić. Po trochu dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos. "Bąbelkujemy" sos przez 2-3 minuty, po czym zestawiamy z ognia. Dodajemy parmezan i musztardę, starannie mieszamy. Brokuły myjemy w zimnej wodzie i osączamy. Z kapusty wycinamy głąb. Liście kroimy w paski szerokości 2 cm i płuczemy. Szpinak przebieramy, odrywamy grubsze łodyżki, a liście bardzo starannie płuczemy kilka razy w dużej ilości zimnej wody. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy brokuły. Po 2 minutach wrzucamy kapustę, a po kolejnych 2 - szpinak. Po minucie warzywa odcedzamy na dużym sicie lub durszlaku, dobrze osączając z resztek wody. Warzywa mieszamy z sosem serowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do sporego naczynia do zapiekania i posypujemy z wierzchu tartym gruyerem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut do pół godziny. wierzch zapiekanki powinien się ładnie zarumienić.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekanka z zielonych warzyw: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zapiekanka z zielonych warzyw przepisy:

  • Brokuły zapiekane z cheddarem
    Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
  • Szpinak i ziemniaki zapiekane po włosku
    Solidna, rozgrzewająca zapiekanka z miłym posmakiem parmezanu i przypieczonych orzeszków piniowych. Podajemy z zieloną sałatą i sałatką z pomidorów (na przykład).
  • Jajka i szparagi w sosie curry
    Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.
  • Kalafior z migdałami
    Zapiekanka ta świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kotletów z kurczaka, ale jest na tyle solidna, że może także występować solo (lub w duecie z zieloną sałatą).
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: