W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekanka updated

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Zapiekanka updated

Polska zapiekanka z lat 80. ubiegłego wieku podbiła Polaków, przetrwała zmianę systemu i trafiła nawet do Wikipedii, jako danie typowo polskie. Ta wersja jest "updated", gdyż zachowując składniki i zasady starej zapiekanki, podnosi ją na poziom godzien XXI wieku. Serdecznie polecam!

Kraj pochodzenia: Polska/Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Zapiekanka updated - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką, po czym kroimy na plasterki o przekroju pionowym.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu, aż ładnie się zeszklą. Co jakiś czas mieszamy.
Wrzucamy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy pieczarki, co jakiś czas mieszając, aż najpierw wydzieli się z nich woda, potem woda się wygotuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Reblochon kroimy w zgrabne plastry.
Kromki chleba kładziemy na blaszce. Na chlebie sprawiedliwie rozkładamy pieczarki, przykrywamy plastrami sera i wstawiamy pod opiekacz. Grillujemy kilka minut, aż ser się stopi i zacznie ładnie rumienić.
Gotowe grzanki oprószamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy, w towarzystwie zielonej sałaty i kieliszka wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekanka updated: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zapiekanka updated przepisy:

  • Cebula duszona w śmietanie
    Iście zimowa jarzynka, do wszelkich smażonych mięs, a i do pieczonej ryby pasuje... Mnie zaś najbardziej smakuje z cielęcą, różową w środku wątróbką.
  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.
  • Curry z grzybów z jajkiem w koszulce
    Szybkie, bezproblemowe, bezpretensjonalne danie obiadowe. Płynne żółtko z jajka w koszulce rozlewa się pysznie w sosie curry. Podajemy z ryżem basmati.
  • Polska kiszona kapustka
    Klasyczna polska, czyli zasmażana; danie skompromitowane przez peerelowskie jadłodajnie. Dla mnie - absolutnie nieodzowny dodatek do golonki. Niedawno jadłam taką kapustkę z pieczoną kaszanką i było to bardzo dobre zestawienie.
  • Rozgrzewająca zupa jabłkowa
    Zupy owocowe u mnie w domu były zupełnie inne, niż w przeciętnym polskim domu: żaden tam kompot z makaronem, nigdy! Gęste, gorące, pachnące piure z małymi słodkimi grzaneczkami... To zupełnie inna jakość. Zupa jabłkowa doskonale rozgrzewa, jest więc świetna na "po sankach".


Podziel się linkiem:




Komentarze: