W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenne owoce morza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Wiosenne owoce morza

Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 młode pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g dużych krewetek
  • 300-400 g dużych przegrzebków (małży świętego Jakuba)
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • cytryna
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 1/2 szklanki wywaru z ryb lub warzyw
  • suszona ostra papryka (do smaku)
  • 50 g zimnego masła

Wiosenne owoce morza - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części. Kroimy pory wzdłuż na pół i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Krewetki rozmrażamy (jeśli kupiliśmy mrożone), usuwamy główki, obieramy ze skorupek. Ostrym nożem nacinamy każdą krewetkę na grzbiecie i usuwamy czarne "żyłki". Płuczemy krewetki w zimnej wodzie i osuszamy.
Małże rozmrażamy (jeśli kupiliśmy mrożone), szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy w ściereczce. Kroimy małże horyzontalnie na pół.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, pomidory siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtą część), żeby otrzymać pełną łyżeczkę.
Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki, kroimy je ostrym nożem w cienkie paseczki.
W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pory i czosnek, smażymy, mieszając, na niezbyt dużym ogniu, przez jakieś 5 minut, aż pory zwiotczeją.
Do rondla wlewamy wino i wywar (oczywiście najlepiej domowy...) i zagotowujemy na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień i do rondla wkładamy krewetki i małże. Gotujemy króciutko, mniej więcej 3 minuty, po czym odławiamy skorupiaki łyżką cedzakową.
Znów zagotowujemy wywar i gotujemy go na dużym ogniu przez 5 minut, żeby się ciut zredukował. Teraz wrzucamy do niego pomidory, skórkę z cytryny i większość bazylii oraz trochę soli, pieprzu i ostrej papryki - wszystko do smaku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki - cały czas mieszamy, żeby masło połączyło się z sosem.
Do sosu wkładamy krewetki i małże, szybko podgrzewamy i rozdzielamy między 4 podgrzane miseczki.
Posypujemy resztą bazylii i natychmiast podajemy z dużą ilością świeżej bagietki. I winem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Wiosenne owoce morza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Wiosenne owoce morza przepisy:

  • Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki
    Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...
  • Cejlońskie curry z krewetek
    Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.
  • Krewetki z mostarda di frutta
    Bardzo fajne krewetki, zupełnie nietypowe, ze słodko-ostrą mostardą (patrz Słownik) i śmietanką. Danie jemy palcami, trzeba by więc podać dużo serwetek, a jeśli goście odpowiednio wytworni, to nawet miseczki z wodą i plasterkiem cytryny. Dobrym dodatkiem będzie ryż (najlepiej mieszanka białego i ciemnego) lub świeżo upieczona focaccia.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym
    Letnia przystawka w przyjemnej różowo-zielonej tonacji. Odmiany szczawiu różnią się między sobą kwaśnością, trzeba więc uważać, żeby sos nie był za kwaśny!


Podziel się linkiem:




Komentarze: