Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.
Kraj pochodzenia: Szwecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Trzynasta zupa z dyni - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty środek. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy 2 szklanki (czyli 1/2 litra) wody, wkładamy cynamon i goździki i stawiamy na ogniu.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. gotujemy na malutkim ogniu przez jakieś pół godziny, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.
Wyławiamy z garnka cynamon i goździki.
Zupę miksujemy starannie mikserem lub w blenderze - ja lubię ją jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Wlewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy masło i ocet, podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści.
Doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (też sporo) oraz cukrem (odrobiną).
Podajemy posypanÄ… koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Trzynasta zupa z dyni: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |