W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Trzynasta zupa z dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Trzynasta zupa z dyni

Trzynasta, bo dotąd było na portalu tylko dwanaście zup z dyni - z Wielkiej Brytanii, Francji, Kanady, RPA... Ta z kolei jest ze Szwecji, i tak jak cała tamtejsza kuchnia, jest prosta i czysta w smaku, bez żadnych zakłóceń ze strony innych warzyw.

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • siekany koperek do posypania

Trzynasta zupa z dyni - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty środek. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy 2 szklanki (czyli 1/2 litra) wody, wkładamy cynamon i goździki i stawiamy na ogniu.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. gotujemy na malutkim ogniu przez jakieś pół godziny, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.
Wyławiamy z garnka cynamon i goździki.
Zupę miksujemy starannie mikserem lub w blenderze - ja lubię ją jeszcze przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Wlewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy masło i ocet, podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści.
Doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (też sporo) oraz cukrem (odrobiną).
Podajemy posypaną koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Trzynasta zupa z dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: