Szalenie proste, luksusowe danko - grzaneczki z masłem grzybowym i plasterkami rumianych prawdziwków... Mmm...
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tościki z prawdziwkami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Prawdziwki oczyszczamy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki. Odcinamy nóżki i drobno je siekamy. Kapelusze kroimy w zgrabne plastry o grubości, powiedzmy, 3 mm.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy siekane nóżki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby najpierw puszczą wodę, potem ta woda wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, mieszamy ze 100 g masła. Solimy jeszcze raz - do smaku - i doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawiamy do lodówki, żeby masło nieco zesztywniało, ale bez przesady - musi dać się smarować.
Bagietkę kroimy w cienkie kromki, układamy pojedynczą warstwą na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Kiedy grzanki się rumienią, rozgrzewamy na patelni resztę masła. Wkładamy plastry prawdziwków i smażymy na sporym ogniu na rumiano z obu stron - nie wkładamy zbyt wielu grzybów na raz, bo będą się dusić, a nie smażyć. Usmażone plastry lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Kiedy kromki bagietki będą przyjemnie rumiane, wyjmujemy je z pieca, szybko i sprawnie smarujemy grzybowym masłem. Na każdej kromce kładziemy plasterek przyrumienionego prawdziwka i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tościki z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |