W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tościki z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tościki z prawdziwkami

Szalenie proste, luksusowe danko - grzaneczki z masłem grzybowym i plasterkami rumianych prawdziwków... Mmm...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6-8 ładnych prawdziwków równej wielkości
  • 150 g miękkiego masła
  • cienka bagietka

Tościki z prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Prawdziwki oczyszczamy z leśnych paprochów przy pomocy czystej ściereczki. Odcinamy nóżki i drobno je siekamy. Kapelusze kroimy w zgrabne plastry o grubości, powiedzmy, 3 mm.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy siekane nóżki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż grzyby najpierw puszczą wodę, potem ta woda wyparuje, a potem grzyby zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, mieszamy ze 100 g masła. Solimy jeszcze raz - do smaku - i doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wstawiamy do lodówki, żeby masło nieco zesztywniało, ale bez przesady - musi dać się smarować.
Bagietkę kroimy w cienkie kromki, układamy pojedynczą warstwą na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Kiedy grzanki się rumienią, rozgrzewamy na patelni resztę masła. Wkładamy plastry prawdziwków i smażymy na sporym ogniu na rumiano z obu stron - nie wkładamy zbyt wielu grzybów na raz, bo będą się dusić, a nie smażyć. Usmażone plastry lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Kiedy kromki bagietki będą przyjemnie rumiane, wyjmujemy je z pieca, szybko i sprawnie smarujemy grzybowym masłem. Na każdej kromce kładziemy plasterek przyrumienionego prawdziwka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tościki z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tościki z prawdziwkami przepisy:

  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Cielęcina z prawdziwkami Cielęcina z prawdziwkami
    To właśnie mamy dziś na obiad - wstyd się przyznać, ale jest to wynik przeglądu lodówki: kawałek cielęciny znalazł się w zamrażalniku, prawdziwki zebrałyśmy z Młodszym Dzieckiem przedwczoraj (po obraniu wrzuciłam je na chwilę do wrzątku, tak się lepiej przechowują), a małe szalotki były w ostatnich warzywkach... Do tego - *!*2468*!*.


Podziel się linkiem:




Komentarze:

Natalia Korcelli, 2010-09-22 21:06:01
Zrobiłam dzisiaj na kolację (z sałatą) - naprawdę świetne i szczerze polecam (zapomniałam zrobić zdjęcie)
Moja ocena: 5