Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne Panko. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.
Kraj pochodzenia: Japonia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry, odcinając ewentualnie pozostały tłuszcz. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem (przez kawałek folii plastikowej) tak, by powstały płaty o grubości około 1/2 cm. Mięso solimy.
Na jeden talerz wsypujemy mąkę. Na drugi talerz wbijamy jajka i starannie rozbijamy widelcem na jednolitą masę. Na trzeci talerz wsypujemy trochę panko - będziemy dosypywać w miarę panierowania.
Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko - przyklepujemy panierkę ręką, żeby się lepiej trzymała.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, wlewamy kilka łyżek oleju. Wkładamy kotlety i smażymy po 3 minuty z każdej strony, przyciskając łyżką, gdyby się wybrzuszały. Usmażone na złoto-brązowy kolor mięso zdejmujemy z patelni na kilka warstw kuchennego papieru (żeby odsączyć z nadmiaru oleju), po czym kroimy w paski.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna