W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku

Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku

Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne Panko. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • garść mąki
  • 2 jajka
  • kilka garści Panko
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
  • 4 cebulki dymki

Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 plastry, odcinając ewentualnie pozostały tłuszcz. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem (przez kawałek folii plastikowej) tak, by powstały płaty o grubości około 1/2 cm. Mięso solimy.
Na jeden talerz wsypujemy mąkę. Na drugi talerz wbijamy jajka i starannie rozbijamy widelcem na jednolitą masę. Na trzeci talerz wsypujemy trochę panko - będziemy dosypywać w miarę panierowania.
Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko - przyklepujemy panierkę ręką, żeby się lepiej trzymała.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, wlewamy kilka łyżek oleju. Wkładamy kotlety i smażymy po 3 minuty z każdej strony, przyciskając łyżką, gdyby się wybrzuszały. Usmażone na złoto-brązowy kolor mięso zdejmujemy z patelni na kilka warstw kuchennego papieru (żeby odsączyć z nadmiaru oleju), po czym kroimy w paski.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku przepisy:

  • Krewetki smażone (chrupiące!)
    Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!
  • Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym
    Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
  • Sezamowe krewetki do drinków Sezamowe krewetki do drinków
    Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
  • Kotlety schabowe z kminkiem Kotlety schabowe z kminkiem
    Ania ciągle chora, więc odkryłyśmy (na nowo) przedwojenny młynek do przypraw. Ania dzielnie zmieliła łyżeczkę kminku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę grubej soli, no i coś trzeba było z tym zrobić... Rozbiłyśmy trochę schabu i namaściłyśmy go "zmielonką". Wyszło dobrze.
  • Marynowane kotlety jagnięce z grilla
    Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!


Podziel się linkiem:




Komentarze: