W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi

Bardzo podwieczorkowa tarta, która ładnie się prezentuje na stole. Obok stawiamy miskę z dodatkowymi dojrzałymi malinami i... właściwie nic więcej nie potrzeba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300-400 g kruchego ciasta do tart(np Słodkie kruche ciasto do tart)
  • masło do smarowania
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki brązowego rumu
  • 150 g malin
  • 100 g orzeszków piniowych

Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi - Opis przyrządzania:

Formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie mieszamy w misce cukier puder, migdały i stopione masło na jednolitą masę. Dodajemy jajko, starannie mieszamy, aż masa trochę zbieleje, po czym dolewamy rum i znów dobrze mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy tartę do piekarnika i podpiekamy ciasto na złoty kolor, jakieś 10 minut. Wyjmujemy tartę, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Podpieczoną formę napełniamy kremem migdałowym, na którym równomiernie rozmieszczamy maliny. Z wierzchu posypujemy piniowymi orzeszkami. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika i pieczemy pół godziny do 40 minut - jeśli wierzch nazbyt się przypieka, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi przepisy:

  • Tarta z kremem limetkowym i malinami
    Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Tarta z suszonymi śliwkami
    Jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Tarta z flanowym kremem i masą suszonych śliwek jest doskonałym ciastem podwieczorkowym - idealna do dobrze zaparzonej herbaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: