Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta kokosowa - Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je na pół godziny do lodówki.
Smarujemy masłem formę do tarty (o średnicy mniej więcej 30 cm), wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wylepiamy formę ciastem (brzegi też, rzecz jasna) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do pieca na mniej więcej 10 minut - ciasto powinno się zazłocić.
W międzyczasie robimy masę: miksujemy razem masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i 2/3 wiórków.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy jedno i drugie do kokosowej masy.
Podpieczony spód wyjmujemy z pieca.
Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy, a na nim równomiernie rozkładamy masę kokosową. Posypujemy reszta wiórków.
Wstawiamy tartę z powrotem do pieca na jakieś 20-25 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Upieczoną tarte studzimy i podajemy pokrojoną w zgrabne trójkąty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta kokosowa: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |