W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tajskie curry z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Tajskie curry z krewetkami

Jedno z moich ulubionych dań. Mleko kokosowe, krewetki, ostre tajskie curry i kawałki ziemniaczków - mmm...

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wywaru rybnego
  • 250 g (1/4 kg) surowych obranych krewetek
  • duża czerwona papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry

Tajskie curry z krewetkami - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Zieloną fasolkę przycinamy z obu końców i myjemy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, przez minutę. Dolewamy mleko kokosowe i wywar rybny, wrzucamy fasolkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy ziemniaki i krewetki. Gotujemy jakieś 3 minuty, aż krewetki będą ugotowane, czyli różowe i sprężyste w dotyku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Kolendrę grubo siekamy. Porcje curry posypujemy plasterkami chilli i siekaną kolendrą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Tajskie curry z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tajskie curry z krewetkami przepisy:

  • Tajskie curry z fistaszkami
    Kocham curry, szczególnie tajskie.
  • Kuleczki rybne lekko tajskie
    Kuleczki z białej ryby, przyprawione na ostro i usmażone na złoty kolor są pyszną (i zdrową, co nie zawsze idzie w parze) przystawką lub małym dankiem. Podajemy z domowym słodkim sosem chilli lub też doprawiamy ten kupny sokiem z limetki do smaku.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
  • Krewetki z pomidorami w curry
    Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.
  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...




Podziel się linkiem:


Komentarze: