Kocham curry, szczególnie tajskie.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tajskie curry z fistaszkami - Opis przyrzÄ…dzania:
2/3 fistaszków mielimy w młynku lub malakserze na proszek.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Cebule obieramy i siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - taką na jeden kęs - odcinając przy okazji tłuszcz.
Limetki szorujemy w gorÄ…cej wodzie, po czym wyciskamy sok.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron.
Dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze chwilę, aż zbieleje.
Dodajemy curry i sok z limetek i chwilę smażymy, mieszając (żeby curry się rozgrzało i zaczęło ładnie pachnieć).
Dodajemy orzeszki - i zmielone i całe - i mleko kokosowe.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy, 2/3 dodajemy do mięsa. Dodajemy też imbir, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy curry z godzinkę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą siekanej kolendry i podajemy z tajskim ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tajskie curry z fistaszkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |