W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli

Błyskawiczna pasta ze świeżym sosem z rukoli i paroma krewetkami, dla smaku i ozdoby.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) tagliatelle
  • 200 g rukoli
  • 4 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 200 g obranych surowych krewetek

Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu - jeśli używamy świeżego makaronu, to oczywiście gotujemy go dopiero wtedy, gdy mamy gotowe inne elementy dania.
Rukolę myjemy, osuszamy, grubo kroimy i wkładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy orzeszki i miksujemy, dolewając mniej więcej 100 ml oliwy - powinien powstać gęsty sos o konsystencji pesto. Doprawiamy do smaku solą.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą różowe, czyli 3-4 minuty, w zależności od ich wielkości. Mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy w misce z rukolowym sosem. Dodajemy krewetki, osÄ…czone z oliwy, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: