Błyskawiczna pasta ze świeżym sosem z rukoli i paroma krewetkami, dla smaku i ozdoby.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu - jeśli używamy świeżego makaronu, to oczywiście gotujemy go dopiero wtedy, gdy mamy gotowe inne elementy dania.
Rukolę myjemy, osuszamy, grubo kroimy i wkładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy orzeszki i miksujemy, dolewając mniej więcej 100 ml oliwy - powinien powstać gęsty sos o konsystencji pesto. Doprawiamy do smaku solą.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą różowe, czyli 3-4 minuty, w zależności od ich wielkości. Mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy w misce z rukolowym sosem. Dodajemy krewetki, osÄ…czone z oliwy, mieszamy i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska