W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli

Błyskawiczna pasta ze świeżym sosem z rukoli i paroma krewetkami, dla smaku i ozdoby.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) tagliatelle
  • 200 g rukoli
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • 200 g obranych surowych krewetek

Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu - jeśli używamy świeżego makaronu, to oczywiście gotujemy go dopiero wtedy, gdy mamy gotowe inne elementy dania.
Rukolę myjemy, osuszamy, grubo kroimy i wkładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy orzeszki i miksujemy, dolewając mniej więcej 100 ml oliwy - powinien powstać gęsty sos o konsystencji pesto. Doprawiamy do smaku solą.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą różowe, czyli 3-4 minuty, w zależności od ich wielkości. Mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy w misce z rukolowym sosem. Dodajemy krewetki, osączone z oliwy, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tagliatelle z krewetkami i sosem z rukoli przepisy:

  • Farfalle z krewetkami i szafranem
    Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
  • Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami
    Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.
  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Odja (odża) z krewetkami
    Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.
  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.


Podziel się linkiem:




Komentarze: