Są tacy, którzy wysoko sobie cenią połączenie różowego mięsa łososia z ciemnozielonymi różyczkami brokułów, zarówno ze względów estetycznych, jak i smakowych. I to jest przepis właśnie dla nich.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 główki brokułów
filet z łososia o wadze 400 g
masło
łyżka różowego pieprzu
szczypiorek do posypania
cytryna do podania
Szybki łosoś z brokułami - Opis przyrządzania:
Brokułom odcinamy grubą nóżkę, resztę dzielimy na różyczki, płuczemy na durszlaku i otrząsamy z wody. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy brokuły i smażymy chwilę, mieszając. Po 2-3 minutach wrzucamy łososia, dodajemy łyżkę masła i zwiększamy ogień. Smażymy dalej, aż łosoś zacznie się rumienić i będzie usmażony niemal do środka (odrobina ciemnoróżowego mięsa w środku nie szkodzi, a jest nawet pożądana). Pod koniec smażenia dodajemy różowy pieprz. Gotowe danie solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i natychmiast podajemy, np. z makaronem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Szybki łosoś z brokułami: do zrobienia w ostatniej chwili
Łosoś w maśle Bardzo brytyjski sposób konserwowania ryb i mięsa. Łososia podajemy z grzankami, zaś pachnące przyprawami masło, którym rybka jest zalana, posłuży nam do smarowania.
Łosoś w sosie szczawiowym Kwaskowaty sos szczawiowy doskonale komponuje się z łososiem - zarówno w sensie smaku, jak i estetyki. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatką z ogórka.
Łosoś z cukinią Cukinii z łososiem do twarzy (i vice versa).
Łosoś w cieście filo Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.
Marynowany łosoś w sosie limetkowym Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
Sylwia, 2015-08-22 11:13:25
Łatwo - szybko - przyjemnie!
PYCHOTA :)
Moja ocena: 5
Sylwia, 2015-08-22 11:13:25
Łatwo - szybko - przyjemnie!
PYCHOTA :)
Moja ocena: 5
Wiola, 2012-12-13 16:01:54
wspaniałe jest połączenie łososia z brokułami:):) mniaaaaaaaaaaaaaam!!!!
moja ocena jest tak wysoka, że brak skali! ;p
Moja ocena: 5
jaro, 2010-11-24 16:33:31
No powiem ze przepis jest super bardzo pyszne jedzonko i szybkie w w przygotowaniu,ale dodalem drugim razem pieczarki poprostu rewelacja, ylko palce lizac.
Moja ocena: brak oceny
to znowu ja :-), 2009-05-31 8:42:25
hehe widzę że jestem niezłym koneserem potraw łososiowo brokułowych :-)
Moja ocena: 5
Marcinuś, 2009-05-31 8:31:48
hehe dobra ........... :-) pycha :-) jeszcze nie jadłem ale napewno będzie super :-) a można z ziemniakami ????
Moja ocena: 5