W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki z miodem i musztardą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Szaszłyki z miodem i musztardą

Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • maÅ‚y ananas
  • 3 grube plastry gotowanej szynki
  • 1 kg polÄ™dwiczki wieprzowej
  • 2 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • 3 Å‚yżki gruboziarnistej musztardy
  • oliwa z oliwek

Szaszłyki z miodem i musztardą - Opis przyrządzania:

Ananas obieramy z twardej skórki, odcinamy podstawę i pióropusz liści. Kroimy owoc pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Szynkę kroimy w kawałki podobnej wielkości, co kostki ananasa.
Polędwiczkę obieramy z błon i resztek tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - wymiarami podobną do ananasa i szynki.
Na patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane, to dobrze byłoby namoczyć je w wodzie na pół godzinki) nawlekamy na przemian ananas, szynkę i mięsko, aż do wyczerpania składników.
Mieszamy razem miód, musztardę i 2 łyżki oliwy, dodajemy ciut soli i pieprz (najlepiej grubo mielony) do smaku. Glazurą smarujemy szaszłyki.
Pieczemy szaszłyki na grillu w średniej temperaturze, mniej więcej 12 minut, kilka razy obracając i smarując pozostałą marynatą.
Podajemy prosto z grilla.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyki z miodem i musztardą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Szaszłyki z miodem i musztardą przepisy:

  • Ananas pieczony z anyżkiem gwiazdkowym
    Świetne zakończenie kolacji w stylu (rozmaicie) azjatyckim. Kulka dobrych lodów kokosowych byłaby tu całkiem na miejscu...
  • Sok z ananasa i miÄ™ty
    Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia, czy świetny ten napój naprawdę pochodzi z Mauritiusa. Ania i ja zostałyśmy nim poczęstowane na egzotycznym festynie, gdzie wszyscy przysięgali, że jest on typowy dla tej wyspy. Ale czy naprawdę na Mauritiusie rośnie mięta?
  • Smażona szynka parmeÅ„ska
    Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.
  • Smażony ananas z imbirem i chilli
    Świeży ananas z woka, przyrządzony na ostro i słodko-słono. Doskonały.
  • Mar Hor, czyli Konie w Galopie Mar Hor, czyli Konie w Galopie
    To jest naprawdę przepyszne! Wegetariańska wersja małego tajskiego danka o wspaniałej nazwie "Konie w Galopie". Intensywny smak umami na świeżym ananasie z pikantną odrobiną świeżej papryczki chili... Mój nowy ulubiony przepis!


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: