Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szaszłyki z miodem i musztardą - Opis przyrządzania:
Ananas obieramy z twardej skórki, odcinamy podstawę i pióropusz liści. Kroimy owoc pionowo na 4 części i wycinamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Szynkę kroimy w kawałki podobnej wielkości, co kostki ananasa.
Polędwiczkę obieramy z błon i resztek tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - wymiarami podobną do ananasa i szynki.
Na patyczki do szaszłyków (jeśli są drewniane, to dobrze byłoby namoczyć je w wodzie na pół godzinki) nawlekamy na przemian ananas, szynkę i mięsko, aż do wyczerpania składników.
Mieszamy razem miód, musztardę i 2 łyżki oliwy, dodajemy ciut soli i pieprz (najlepiej grubo mielony) do smaku. Glazurą smarujemy szaszłyki.
Pieczemy szaszłyki na grillu w średniej temperaturze, mniej więcej 12 minut, kilka razy obracając i smarując pozostałą marynatą.
Podajemy prosto z grilla.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szaszłyki z miodem i musztardą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |