W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Świąteczna sałatka z selera

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Świąteczna sałatka z selera

Nie wiem, dlaczego sałatki z selera kojarzą mi się świątecznie - może chodzi o to, że seler w smakowity sposób poprawia trawienie, a święta to, no cóż, kojarzą się z duuużą ilością jedzenia. Poza tym seler znakomicie pasuje do szyneczki, pasztetu, schabu na zimno - czyli tego, co w większej masie i wyborze pojawia się na świątecznym właśnie stole.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek (lub rodzynków)
  • mały seler korzeniowy
  • 2 młode pory
  • 8-10 śliwek w occie
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • czubata łyżka dobrego gęstego majonezu
  • 2-3 czubate łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka octu ze śliwek (lub białego winnego)

Świąteczna sałatka z selera - Opis przyrządzania:

Rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinkę do nasączenia.
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na długie, cienkie paski - najłatwiej zrobić to przy pomocy tzw. mandoliny (ale nie tej, na której grał Nikodem Dyzma, tylko takiej profesjonalnej tarki) lub malaksera z tarczową nakładką do tarcia.
Starty seler przekładamy na duże sitko i przelewamy wrzątkiem. Starannie osączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Por obieramy z zewnętrznej warstwy, odcinamy korzonki i ciemnozielone liście, kroimy wzdłuż na pół i starannie myjemy. Kroimy w plasterki, przekładamy na sito i też przelewamy wrzątkiem. Osączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, orzechy grubo siekamy. Namoczone rodzynki osączamy na sitku.
Robimy sos: mieszamy majonez z jogurtem i octem, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mieszamy razem seler, por, śliwki, orzechy i rodzynki. Dodajemy sos i bardzo dokładnie mieszamy.
Sprawdzamy sałatkę pod kątem soli, pieprzu i - ewentualnie - octu, jeśli trzeba - doprawiamy.
Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, ale schłodzona w lodówce (lub za oknem w zimie) też jest smaczna. Jak każda sałatka z selera, jest jeszcze lepsza nazajutrz.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Świąteczna sałatka z selera: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Świąteczna sałatka z selera przepisy:

  • Klasyczna sałatka jarzynowa Klasyczna sałatka jarzynowa
    Prawdziwa sałatka jarzynowa, którą zresztą zawdzięczamy kulinarnym wpływom rosyjskim. Bardzo rzadko jadam coś z majonezem, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej sałatki - doskonale pasuje do wszelkich śledzi. W przepisie mówię o gotowaniu włoszczyzny specjalnie do tego celu - w praktyce w czasie rozmaitych świąt mamy sporo ugotowanych warzywek, a to z wywaru na barszcz, to z okazji gotowania odświętnego rosołu... I właśnie tak powinniśmy je zużyć.
  • Ni to sałatka, ni to dressing
    Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
  • Amerykańska sałatka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
  • Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek
    Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: