W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara

Pyszna wegetariańska pasta z białym sosem i kolorowymi młodymi jarzynkami. Kwintesencja wiosny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 młode marchewki
  • 150 g ziaren świeżego groszku
  • 100 g wyłuskanego bobu
  • 150 g czubków zielonych szparagów (górne 5 cm)
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 400 g spaghetti
  • 2 jajka
  • 150 g gęstej kremowej śmietany
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • dodatkowy parmezan do podania

Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara - Opis przyrządzania:

Marchewkę skrobiemy, płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy marchewkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy groszek, bób i szparagi, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu, aż woda wyparuje, a warzywa będą miękkie. W tym samym czasie gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu,. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem śmietanowym. Dodajemy uduszone warzywa, wszystko razem mieszamy i miskę na chwilę przykrywamy, żeby sos zgęstniał od gorąca makaronu i warzyw. Podajemy z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z wiosennym sosem a la carbonara przepisy:

  • Spaghetti z włoską kapustą
    Zimowa wersja spaghetti, dobra na mrozy. W końcu przecież przyjdzie zima...
  • Moje ukochane wytrawne spaghetti
    Intensywne, słone spaghetti z dużą ilością czosnku, pochodzące z regionu Veneto (w mojej wersji). Wiem, że do makaronu z rybnym sosem nie podaje się parmezanu, ale w tym przypadku warto zrezygnować z doktrynerstwa, bo akurat to danie lepsze jest z serem, niż bez. Naprawdę serdecznie polecam!
  • Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara
    Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. W Polsce chętnie dodaje się jeszcze śmietanę, choć klasyczna wersja tego nie przewiduje. Polsko-włoski makaron nad Wisłą musi mieć dużo sosu... Na ten przysmak szczególnie łase są dzieci.
  • Spaghetti z radicchio nr 2 Spaghetti z radicchio nr 2
    Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
  • Spaghetti z kaparami
    Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: