Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z radicchio nr 2 - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cieniutkie plasterki. Z radicchio zdejmujemy wierzchnie liście, każdą główkę kroimy na ćwiartki i wycinamy głąbik. Kroimy radicchio w cienkie paski, płuczemy na sicie i osączamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy radicchio i smażymy, aż zacznie wiotczeć. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zmniejszamy ogień na malutki, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez kilka minut - tyle, ile potrzebuje makaron, żeby się dogotować. Ser kroimy w kostkę. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z radicchio. Dodajemy ser i śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki. Podgrzewamy chwilę, aż ser się rozpuści, po czym podajemy na ogrzanych głębokich talerzach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z radicchio nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |