W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z radicchio nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z radicchio nr 2

Spaghetti z radicchio nr 2

Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • mała cebula
  • 2 średnie główki radicchio
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera fontina lub taleggio
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa

Spaghetti z radicchio nr 2 - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem na cieniutkie plasterki. Z radicchio zdejmujemy wierzchnie liście, każdą główkę kroimy na ćwiartki i wycinamy głąbik. Kroimy radicchio w cienkie paski, płuczemy na sicie i osączamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy radicchio i smażymy, aż zacznie wiotczeć. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zmniejszamy ogień na malutki, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez kilka minut - tyle, ile potrzebuje makaron, żeby się dogotować. Ser kroimy w kostkę. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z radicchio. Dodajemy ser i śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki. Podgrzewamy chwilę, aż ser się rozpuści, po czym podajemy na ogrzanych głębokich talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z radicchio nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: