Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2 - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy przecier i 2 łyżki wody, zagotowujemy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Pomidorki myjemy (ogonki obrywamy) i nacinamy każdy lekko nożem - inaczej zaczną nam pękać na patelni i opryskiwać wszystko gorącym sokiem.
Wrzucamy pomidorki na patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, na sporym ogniu. Pomidorki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.
Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki, które szarpiemy ręcznie na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z pomidorkami i posypujemy bazylią. Szybko mieszamy, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast. Nie zapominając, oczywiście, o tartym parmezanie!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |