Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2 - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy przecier i 2 łyżki wody, zagotowujemy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Pomidorki myjemy (ogonki obrywamy) i nacinamy każdy lekko nożem - inaczej zaczną nam pękać na patelni i opryskiwać wszystko gorącym sokiem.
Wrzucamy pomidorki na patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, na sporym ogniu. Pomidorki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.
Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki, które szarpiemy ręcznie na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z pomidorkami i posypujemy bazylią. Szybko mieszamy, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast. Nie zapominając, oczywiście, o tartym parmezanie!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna