Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.
Kraj pochodzenia: Sardynia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sardyńskie penne - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Pomidory drobno siekamy.
Cebulę obieramy i też drobno siekamy.
Z kiełbasy zdejmujemy flak, mięso rozdrabniamy, najlepiej w rękach, na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso z kiełbasy i smażymy na średnim ogniu, aż zbieleje. Większe grudki rozgniatamy drewnianą łyżką. Dodajemy cebulę i koper włoski. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż mięso i cebula zaczną się przyrumieniać. Dodajemy pomidory i szafran, solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje - tak długo, jak będzie gotował się makaron.
Kiedy woda w garnku siÄ™ zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcjÄ… na opakowaniu.
Pecorino ścieramy na tarce.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy. Przekładamy makaron do dużej ogrzanej miski i podajemy z serem do posypywania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Sardyńskie penne: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |