W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sardyńskie penne

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Sardyńskie penne

Sardyńskie penne

Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.

Kraj pochodzenia: Sardynia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka (400 g) pomidorów we własnym soku
  • cebula
  • 300 g białej (surowej) kiełbasy
  • oliwa z oliwek
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • opakowanie szafranu w proszku
  • 400 g penne
  • świeże pecorino do posypywania

Sardyńskie penne - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Pomidory drobno siekamy.
Cebulę obieramy i też drobno siekamy.
Z kiełbasy zdejmujemy flak, mięso rozdrabniamy, najlepiej w rękach, na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso z kiełbasy i smażymy na średnim ogniu, aż zbieleje. Większe grudki rozgniatamy drewnianą łyżką. Dodajemy cebulę i koper włoski. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż mięso i cebula zaczną się przyrumieniać. Dodajemy pomidory i szafran, solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje - tak długo, jak będzie gotował się makaron.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pecorino ścieramy na tarce.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy. Przekładamy makaron do dużej ogrzanej miski i podajemy z serem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Sardyńskie penne: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sardyńskie penne przepisy:

  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
  • Spaghetti z klopsikami Spaghetti z klopsikami
    Klasyczne danie italoamerykańskie - wielka micha klusek, dużo klopsików w gęstym pomidorowym sosie i góra tartego sera. Świetne danie, gdy na wakacje przyjadą wszyscy najlepsi przyjaciele naszych dzieci...
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Penne z sosem szpinakowo-serowym
    Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!




Podziel się linkiem:


Komentarze: