Niemcy znają się na ziemniakach, a sałatki robią rzeczywiście wspaniałe, idealne do rozmaitych kotletów panierowanych. Chrzan dodaje pikanterii.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z ziemniaków ze świeżym chrzanem - Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod zimną wodą. Wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. W międzyczasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Do garnka wlewamy wywar i ocet. Dodajemy cebulę i musztardę, stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 3 minuty na sporym ogniu, po czym przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do garnka z gorącym sosem wkładamy plasterki ziemniaków i dodajemy olej. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy chrzan i ścieramy go na drobnej tarce, nie nachylając się nad miską, bo niechybnie zacznie nas kręcić w nosie i luną łzy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Chrzan i szczypiorek mieszamy z sałatką i raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na letnio, do smażonego mięsa.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z ziemniaków ze świeżym chrzanem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |